Rafting

Da tudi to je Kolpa : Rafting Kolpa - kdaj in kje lahko v raftanju na Kolpi resnično uživate ?

” Pa to je navadno čolnarjenje, ne pa rafting. Pričakovali smo razburljivo vožnjo, naleteli pa na precej dolgočasno veslanje “.

Ja, seveda, Kolpa pač ni Soča. Kadar se odpravite na Kolpo in pričakujete razburljivo raftanje takrat, ko postane Kolpa skorajda lenobna – predvsem v poletnih mesecih, takrat je razočaranje skorajda nujno. Kolpa je pač popolnoma drugačne sorte reka. Predvsem je bolj mirna, pravzaprav v spodnjem delu že kar lenobna.

Na splošno velja, da je Kolpa za dober rafting primerna takrat, ko je višina vode od 120 do 250 cm. Kaj to pomeni ? Na rafting po Kolpi »računajte« predvsem jeseni ali pomladi.

Omejitve višine vode navzdol sicer ni (no ja teči mora, ne ? ;-), kadar gre za družinski “rafting Kolpa “. Ampak to je že druge sorte rafting, ki ga zdaj nimam v mislih. Kaj to pomeni ? Na rafting na Kolpi mislite predvsem jeseni ali pomladi.

“Pravi” rafting Kolpa z velikim raftom – popolno posadko in krmarjem ob narasli Kolpi – višina vode je preko 120 cm.

Kako poteka tisti pravi, adrenalinski rafting ? Užitek adrenalinskega raftinga na Kolpi doživite torej ob dovolj visoki vodi. Nekaj sekund adrenalina prijetno polepša sicer nenevaren spust po neokrnjeni naravi in reki Kolpi. V vsakem velikem raftu je tudi izkušen vodnik ter vodotesen sod, v katerega lahko shranite telefon, malico in pijačo.

Rafting si lahko popestrite tudi z ogledom skrivnostne vasice na hrvaški strani, kjer se življenje še vedno odvija skorajda čisto tako kot – v 18. stoletju. Vasica nima ceste, a kljub temu tam živijo ljudje; ki so srečni, pa četudi lahko ponudijo le šilce žganja ali kavo.

Potek raftinga lahko izberete kjerkoli na toku od Osilnice do Metlike, prilagajamo se željam; ne smete pa pozabiti dejstva, da ob lepi vodi v eni uri preveslate toliko kot poleti z kanujem cel dan.

Najlepši rafting in doživetja so med Faro in Damljem – spodaj si lahko ogledate kanjon :

Ogledne točke:

  • Bilpa (kovačija, ki jo še poganja voda; jame Bilpa – pripovedka o vragu) skrivnostna vasica iz 18 stoletja, edina povezava s svetom – s čolnom na slovensko stran
  • Breg (edini delujoči mlin na reki Kolpi)
  • jama Kobiljača – najdaljša Belokranjska kraška jama

V dogodivščino so vključeni tudi vsi prevozi na štart ali iz cilja do vaših avtomobilov,k i jih pustite pri nas v Radencih na varnem.

Aktivnost je primerna za šolske skupine, team building, podjetja, družine – skratka za vse, ki si želijo dan preživeti aktivno s Kolpa adventures.

Rezerviraj si avanturo