Sprehod z aplakami

Sprehod z alpakami

Edinstveno doživetje v dolini reke Kolpe. Sprehodite se po kanjonu reke Kolpe s terapevtskimi živalmi – Alpakami.

 

Alpake so udomačena vrsta južnoafriške kamele. So zelo podobne lami, vendar opazno manjše. 

 

Alpake so družabne in čredne živali, ki nujno potrebujejo družbo svojih vrst. Veljajo za zelo nežne, inteligente in izjemno pozorne živali. So na splošno zelo učljive in se odzovejo na nagrado v obliki hrane. Običajno jih je mogoče božati, ne da bi se vznemirile še posebej, če se izognemo božanju glave. 

 

Alpake jasno postavljajo meje osebnega prostora. Tako se najbolj ogrožene počutijo, ko jim izza hrbta pride oseba ali druga alpaka. Ne pljuvajo ljudi temveč pljuvanje uporabljajo za reševanje medsebojnih odnosov, ko so v stiski , jih je strah ali so vznemirjene. 

 

Prehranjujejo se z rastlinsko hrano: travo, senom, listjem, pa tudi priboljški v obliki sadja in zelenjave (hruške, jabolke, korenje, solata, zelje…)

 

Njihova volna je zelo cenjena in se uporablja za izdelovanje različnih kosov oblačil. Najdemo jo v kar 52 različnih naravnih barvnih odtenkih.

 

Sprehod začnemo z ogledom, spoznavanjem, hranjenjem in božanjem živali na kmetiji. Tam vas bo pričakalo 6 alpak, 2 ponija, oslica, veliko koz in druge. Nato pa se, z Avgusto, Piko, Bobijem in Kokijem, sprehodimo ob zeleni in žuboreči lepotici Kolpi. Če je višina vode primerna, se na določenih delih sprehodimo tudi po vodi in tako osvežimo stopala in kopita. Živali vodimo na povodcih. Alpaka je sicer udomačena vrsta južnoameriške kamele. Izvedeli boste še druge zanimivosti iz življenja alpak, spoznali njihove lastnosti in navade. Ko se bomo vračali, boste alpake lahko vodili že čisto sami. Po koncu sprehoda, ko alpake vrnemo v ogrado, sledi osvežitev z domačim bezgovim ali malinovim sokom.

 

Priporočljivo je, da se alpakam približujemo počasi in tiho, da se ne bi vznemirile. Ne izvajamo hitrih gibov, ne kričimo. So terapevtske živali, ki s svojo umirjenostjo in nežnostjo pozitivno, ter dolgoročno vplivajo na počutje. V njihovi družbi se ljudje sprostijo in zbistrijo misli.

  • Pri izvajanju aktivnosti hišni ljubljenčki niso dovoljeni, saj se jih alpake zelo bojijo.

Obvezna predhodna rezervacija na info@kolpa-adventures.com