Kaj torej izbrati, ko postane vaš cilj Kolpa - Kanu ali Avanturo ?
Back to Top
Kaj torej izbrati, ko postane vaš cilj Kolpa - Kanu ali Avanturo ?

 

Kaj torej izbrati, ko postane vaš cilj Kolpa - Kanu ali Avanturo ?

Kanu...

...poznamo vsi.

To je tisti čoln, ki smo ga videvali še v filmih "o Indijancih in kavbojcih". Zadeva, v kateri veslate izmenoma na eni in drugi strani. Bolj ali manj uspešno. Kakor pač nanese.

Po gladini Kolpe kanu drsi skorajda neslišno - z zelo malo upora. Je za 1, 2 ali (v skrajnosti) tudi 3 osebe. Največkrat pa 3. osebo predstavlja sod, v katerem hranite obleko, pijačo, prigrizke itn..

Kaj pa...

...Avantura ?

Enako. Izmenoma veslate na levi in desni. In je ravno tako za 2-3 osebe.

V čem je torej razlika ?

Avantura ima nekoliko večji upor, kar pomeni, da vložite nekaj več energije v veslanje (kar niti ni slabo, kadar se želite znebiti še kakšnega dekagrama odvečne teže).

Vendar - je skorajda neuničljiv, kar pomeni, da ga lahko brez skrbi uporabljate za spust preko jezov......tam, kjer je na Kolpi najbolj zabavno.

Torej - avanturističen čoln.

Takole kot tu spodaj, npr.

Na drugi strani pa Kolpa kanu - če ne greste pred jezom ven - kaj lahko prelomi na dva dela (ali pa ga skale preluknajo na dnu) in tako tvegate, da čolnarjenje končate predčasno.

Z zlomljenim čolnom, nesrečnimi pogledi, lovljenjem vsega, kar plava in ne plava.

Reka Kolpa velja za mirno vodo; le na nekaterih mestih v zgornjem delu zna biti ob velikem vodostaju malo divja.

Kanu se na divji vodi, oziroma na brzicah obnese bolj slabo, Avantura pa odlično.

Končna odločitev pa je seveda vaša:

Če si želite popestritve in bolj brezskrbno pot, potem izberite Avanturo.

Kadar pa se nagibate k bolj udobnemu veslanju in veste, da preko jezov ne boste šli ali pa sploh ne marate tega (hmm, taki so redki), potem izberite kanu.

Za konec še nekaj o opremi:

Obvezna oprema na mirni vodi pri veslanju s kanujem, kajakom ali Avanturo:

Za posameznike na mirni vodi ni obvezen noben kos opreme. Priročniki svetujejo uporabo rešilnega jopiča predvsem tistim, ki ne znajo dobro plavati.

V hladnem vremenu je potrebno obleči neoprensko obleko. Obvezno pa morajo nositi rešilni jopič na mirni vodi vsi člani organizirane skupine. Nikdar se ne zanesite na izjave nekaterih, da znajo plavati !

Vprašanje je vedno tudi, koliko je med plavalci v resnici polplavalcev, ter koliko časa bo trajalo, da se v primeru »brodoloma« vse prevrnjene spravi nazaj v čoln ali na breg.

Pomembno !Rešilni jopič sam po sebi ne varuje pred utopitvijo – je samo pripomoček. Kadar se odločite za raftanje in ne čolnarjenje po Kolpi, potem si preberite še sestavek