Kje poteka čolnarjenje po Kolpi in kateri čoln za čolnarjenje izbrati ?
Back to Top

 

Čolnarjenje po Kolpi - kje poteka in s čim ?

Čolnarjenje po Kolpi je zanimivo zaradi krasne pokrajine in privlačno zaradi varne, nepotuhnjene reke. Poleti se voda zbistri in v spodnjem toku segreje tudi do 28°C.

Čolnarite neomejeno število ur in poljubno število dni, odsek Kolpe za čolnarjenje reke si tudi lahko izberete vi. Vso opremo dobite ob najemu, odpeljemo vas na start in tudi pridemo iskat.

Za čolnarjenje  je  Kolpa najbolj pestra

Primerna za čolnarjenje je tudi v spodnjem, ravninskem delu, vendar je tam že nekoliko lena in  dolgočasna, saj ne teče po kanjonu in ni toliko brzic. Razen na jezovih, seveda.

Reka Kolpa je v vročih poletnih mesecih, ko ni toliko padavin, sploh poleti,  pod jezovi plitva, nekateri jezovi  s čolni niso prevozni

 • Standardno prevozno sredstvo za spust po Kolpi je mini raft oziroma avantura (prva slika spodaj pod razpredelnico). Je najbolj varen in najbolj suh čoln, zato zelo primeren za družinske ekipe.
 • Kanu (druga slika) je klasika, vendar se lahko na plitvinah in prehodih preko jezov poškoduje (celo prelomi), kar ne velja za avanturo in odprti kajak. Sprva je bil to edini čoln, v katerem se je dalo med čolnarjenjem uživati na Kolpi, danes velja za zastarelo oblika prevoza.
 • Najbolj adrenalinski čoln je odprti kajak (t.i. "sit on top"- na 3. sliki), je pa hkrati tudi najbolj moker čoln, saj se sedi nizko, v čolnu je vedno voda. Za občutljive mehurje ta čoln ni.

Primerjava  posameznih čolnov, primernih za čolnarjenje po Kolpi

  avantura
  (mini raft)
  kanu odprti kajak
  ("sit on top")
  Kopalke ostanejo suhe DA DA NE
  (v notrajnosti je vedno
  nekaj vode, sedež je kajakaški - nizek)
  Primeren za spust prek
  jezov in brzic
  DA MANJ PRIMEREN
  (ranljiv)
  DA
  Število oseb 2-3 2-3 odvisno od velikosti čolna (1-3)
  Vodljivost na vodi ZELO DOBRA ZELO DOBRA+ ODLIČNA
  Cena najema
  (za cenik  kliknite tu)
  enaka enaka enaka
  Primeren za prevoz otrok DA DA DA
  Prenosljiv preko  jezov DA+
  (zelo lahek čoln)
  DA-
  (težak, lahko se
  poškoduje na kamnih)
  DA
  (težak čoln, vendar neranljiv)
  Prostor za sod DA DA DA

  Rezerviraj termin za čolnarjenje po Kolpi

  Kdaj se odpraviti na Kolpo ?

  Na Kolpi lahko poleti nedvomno najbolj uživate od ponedeljka do četrtka. Resnično se splača vzeti dopust za izlet na Kolpo med tednom.

  Tiho namreč na Kolpi ni vedno: ob vikendih poleti, ob pravi temperaturi vode in ozračja je na Kolpi prej glasno kot tiho.

  Tedaj je bolj kot za uživanje v zvokih narave priložnost za nova poznanstva.

  Toda med tednom, da, med tednom, tedaj  na Kolpi tudi ob najbolj prometnih poletnih mesecih prevladuje - tišina. Posebej v tistih kanjonskih delih, ki so opisani podrobneje tukaj.

  Ni žive duše.

  Kapljica vode tu, kapljica vode tam, skok ribe iz vode in mali "rušilci" - tako vsaj delujejo ko se s kratkih preletov nad reko spustijo na vodo - race.

  Neredko lahko opazujete pri lovu tudi kakšno elegantno čapljo. Posebno tedaj, kadar na jezovih ni preveč kopalcev, je prizor zanimiv - modro se nastani na najbližjem jezu...

  ...ribe pa ji dobesedno skačejo naravnost - v kljun.

  Nekoliko vetra in hlajenje vode prijetno utišata poletno vročino.
  In tedaj res - diši.
  Pa če se odpravite na Kolpo s čolni ali pa kar tako - na kopanje. Ni pomembno.

  Obvezna oprema med čolnarjenjem

  Kljub temu, da poteka na vodi, ali pa prav zaradi tega, saj se izgubi občutek vročine, imamo lahko poleti zaradi žgočega sonca težave. Zato naj med čolnarjenjem ne manjka pokrivalo, majica in sončna krema...

  ...stare tenis copate za prehod preko jezov, kadar jezovi niso prehodni s čolni - zaradi zaščite pred ostrimi skalami  in oprijema. Natikači za ta namen niso primerni, čeprav so lahki in zračni. Vodni tok vam jih bo zlahka odnesel, poleg tega na kamnih, pokritimi z algami in vodo,  zelo drsi in je noga v natikačih nestabilna.

  S seboj vzemite tudi hladno pijačo. Tudi kakšen prigrizek in suho obleko lahko vzamete s sebj, saj oboje lahko spravite  v sod, ki vas spremlja na čolnu. Za vsak primer stvari, ki morajo ostati suhe (npr. fotoaparat, denarnica, dodatna obutev), še dodatno zaščitite in jih zavijte v nepremočljivo vrečko.

  Sodi namreč niso vedno 100% zanesljiva rešitev proti mokroti, sploh, če ga ne zaprete pravilno.

  Sorodna vsebina

  Rezerviraj si sprostitev v kanu kampu Radenci ob Kolpi


  "Po končanem čolnarjenju s Kolpa-Adventures.com, tudi če ste oddaljeni od nas več km, dobite prevoz hitro in ne rabite čakati v nedgogled, saj poleti skrbi za vas praktično cela naša družina in tudi zunanji pomočniki...Po končnem čolnarjenju se lahko stuširate, avto pustite na varnem parkirišču, na voljo vam je piknik prostor z mizami in klopmi, žar, igrišče za odbojko na mivki, nogometno igrišče, garderobe za preobleč. "

  Podatki, ki jih boste vpisali , so namenjeni izključno za našo interno uporabo. Brez vaše privolitve jih ne bomo posredovali nikomur.


  Ime in priimek: *

  Email: *

  Telefon*

  Št. oseb: *

  Načrtovani datum prihoda:

  Kaj vas zanima:

  Čolnarjenje po Kolpi
  Robinzonsko čolnarjenje
  Rafting po Kolpi
  SUP
  Drugo

  Komentar:

  Prosimo, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'