Reka Kolpa v kanjonskem delu med Osilnico in Bilpo (za podrobnosti čolnarjenja po tem delu glejte Robinzonsko čolnarjenje)

Najlepši del Kolpe - reka Kolpa v gornjem toku

Splošen in hiter opis reke Kolpe v 3 stavkih:

Reka Kolpa Izvira na hrvaški strani pod Risnjakom, v močnem, skoraj 80 metrov globokem kraškem izviru. Svojo pot si utira skozi kanjone in se na koncu po mirni ravnini pridruži reki Savi pri Sisku.

Je mejna reka med Slovenijo in Hrvaško, deli tudi Evropo od Balkanskega polotoka. Kolpa se ponekod razširi in prijazno in leno teče, drugod si divje utira pot skozi ozko sotesko (kanjon).

Reka Kolpa v Beli krajini

V Beli krajini je Kolpa sprva koritasto vrezana z do 100 m visokimi bregovi, nato se bregovi nižajo do 20 m; pri Gribljah pa se reka poplavno razlije proti Metliki, saj teče po kvartarni ravnici. Na koncu se Kolpa spet koritasto vreže čez južno Žumberško predgorje na vzhod proti hrvaškemu Ozlju na nadmorski višini 126 m.

ZGorenji kanjon Kolpe 
Od Osilnice do Grivca, pod Borovško goro in Kuželjsko steno
(višinska razlika 287 m – 222 m = 65 m, padec 4,4 %)

 

Pri Osilnici ima reka Kolpa povprečni mesečni pretok 22,6 m3/s; najmanjši je avgusta (7,9 m3/s).

Prav tu – v sotočju s Čabranko – priteče Kolpa do slovenske meje in se razširi v nekaj sto metrov široko dolino z večjimi naselji tako na slovenski kot na hrvaški strani.

Na slovenski strani je ob sotočju največji kraj Osilnica, kjer je stara župnija sv. Petra in Pavla; poleg Osilnice so

- Sela, nad njo pa
- Križmani,
- ZGorenji in spodnji Čačič,
- Padovo pri Osilnici ter malo naprej ob reki navzdol
- Malinišče.

" Malo večji kraj je Ribjek s staro cerkvijo sv. Egidija, nato Ložec pod Loško steno (876 m), Firstovim repom (1002 m) ter Možem (1125 m) in Babo, dvema osamelima skalnima stolpoma na robu Borovške gore, pragozdnate kraške planote (najvišji vrh Cerk, 1192 m) z gamsi in alpsko floro. "

To je zaradi razgibanih jurskih in krednih sten in pečin predvsem na slovenski strani gotovo najlepši in najslikovitejši del doline in reke z brzicami.

Skalnati špiki in vrhovi se nadaljujejo s Krokarjem 812 m), Krempo (944 m), Boričem (909 m), Kapičem (905 m) in Kuželjsko steno (874 m)...

... pod njimi pa se stiskajo naselja in kraji:

- Grintovec pri Osilnici,
- Bosljiva Loka s podružnično cerkvijo svetega Vida, Mirtoviči, kjer je slikoviti grič Orlovski vrh s spodmolno jamo Veliko luknjo ter
- Srobotnik ob Kolpi.

 

" Nekoliko nad Srobotnikom je na vrezanem ujetem meandru Kolpe osamljena cerkvica sv. Ane "
 

 

 


Naslovnica ] Aktivnosti ob Kolpi ] Kanu kamp Radenci ob Kolpi ] Fotogalerija ] Temperatura Kolpe ] Rafting na Kolpi ] Robinzonsko čolnarjenje ] Kanu ali Avantura ? ] Prenočišča ob Kolpi ] Ideja za izlet ] [ Najlepši del Kolpe ] Organizirani pohod ob Kolpi ] Ekološki spust po Kolpi ] Dolina in grad Kostel ] Rafting splošno - FAQ ] Kako in kje do Kolpe ? ] Pogosta vprašanja ] Cenik za čolnarje ] NJIVENSKI - Turistična kmetija ] Rezervacije ]

Tine & Co. d.o.o., podjetje za šport, turizem in rekreacijo
Gorenji Radenci 30,
8342 Stari trg/Kolpi
tel. 041 518 536 (Tine), 051 205 159 (Andreja),
01 8943 780, ki je tudi fax.!

Za rezervacije in dodatne informacije, pišite, prosim, na: info@kolpa-adventures.com ali pa pokličite na gornje številke !

 

>