Kolpa - zemljevid s cestami do Kolpe


Tine & Co. d.o.o., podjetje za šport, turizem in rekreacijo

Gorenji Radenci 30
8342 Stari trg/Kolpi

tel. 041 518 536 (Tine),
051 205 159 (Andreja)
tel. (fax) 01 8943 780

Email:info@kolpa-adventures.com


Zemljevid Kolpe z dostopom

Po kateri poti torej na Kolpo ? Predlagam vam nekaj variant - odvisno od tega, s katere smeri prihajate.

Zemljevid dostopov do Kolpe

Kadar prihajate z Gorenjske

Najhitrejša pot iz smeri Ljubljana je po cesti Škofljica - Ribnica - Kočevje - Mozelj - Stari trg ob Kolpi - Radenci. Je najbližja in tudi sproščujoča pot - posebno od Kočevja dalje. Do Kočevja in nekaj kilometrov oddaljenega Livolda je cesta precej prometna, saj tod vodi magistrala do Delnic. Naprej pa je vožnja čisti užitek. Brez prometa in pelje skozi čudovito zeleno hribovito pokrajino, posejano s črno-belimi kravami in ovcami. Do Radencev pridete iz Ljubljane približno v 1 uri in pol (107 km).

Najbolj slikovita pokrajina je na poti Ljubljana - Ivančna Gorica - Žužemberk (dolina reke Krke) - Dvor - Kočevje - Mozelj - Stari trg ob Kolpi - Radenci.Vendar je ta varianta od gornje približno 30 km daljša. Cesta med vasjo Krka in Žužemberkom je zgodba zase in v slabem stanju. Od Dvora naprej, ko prečkate reko Krko, pa je čisto v redu. Pa še spočijete se lahko v kakšni gostilni ob cesti, ki jih tu ne manjka (zakaj se ta del imenuje Suha krajina, mi ni bilo nikoli prav jasno)

S Primorske

boste do Radencev prišli najhitreje po magistralni cesti preko Postojne - Rakeka - Cerknice - Sodražice - Žlebiča - Ribnice - Kočevja - Mozlja - Stari trg ob Kolpi - Radenci.

Pot skozi Ljubljano je kakšnih 50 km daljša.

S Štajerske

pridete najhitreje preko avtoceste do Ljubljane in naprej preko Kočevja (glejte opis iz gorenjske smeri). Lahko pa izberete tudi pot preko Krškega oz. Brežic do Novega mesta in naprej čez Gorjance, Jugorja, Semiča preko Črnomlja do Radencev. Ta inačica je v redu, vendar je vožnja po Dolenjki med Krškim in Novim mestom precej neprijetna zaradi neobzirnih voznikov iz Krškega in juga. Pa tudi cesta čez Gorjance je vijugasta. No, ampak preko Novega mesta pa lahko pridete na Kolpo tudi drugače:

Z Dolenjske - najkrajša možna varianta

Iz Novega mesta pridete do Kolpe po najmanj ovinkasti cesti skozi Dolenjske toplice - po Partizanki. To je prijetna magistralna cesta, precej ravna. Ko pridete nad semiško dolino, se vam odpre prečudovit razgled.

Je pa ta pot približno 12 km daljša od prej omenjene, ki vodi čez Gorjance. Ampak če imate vi ali vaši otroci težave z ovinki, to varianto preko Dolenjskih toplic cesto toplo priporočam.

Kadar se namreč peljete preko Gorjancev, potem se pripravite na ovinke, vsaj tja do nekaj km potem, ko prečkate prelaz Vahta (616 m). No, takoj po vrhu, kakšnih 3 km proti Metliki pa raje zavijte z glavne ceste pri vasi Jugorje proti Semiču. Razen nekaj prvih kratkih ovinkov je magistralna cesta zelo lepa. To je tudi najkrajša možna varianta skozi Novo mesto.


Prikaži večji zemljevidIn kako pridete do nas ?
Le vnesite vaš naslov (ulica, hišna št., kraj) v spodnje polje,
kliknite na gumb Pokažite navodila in dobili boste natančne napotke: