7 koristnih nasvetov za spust po Kolpi


Tine & Co. d.o.o., podjetje za šport, turizem in rekreacijo

Gorenji Radenci 30
8342 Stari trg/Kolpi

tel. 041 518 536 (Tine),
051 205 159 (Andreja)
tel. (fax) 01 8943 780

Email:info@kolpa-adventures.com


7 koristnih nasvetov za spust po Kolpi

Tine Lindič - čolnarjenje, spust po Kolpi

piše Martin Lindič

Spust po Kolpi sodi zaradi narave reke, ki skoraj da nima brzic in nevarnih predelov med nezahtevne.

Reka Kolpa velja za mirno vodo; le na nekaterih mestih v zgornjem delu zna biti ob velikem vodostaju malo divja.

Vendar - voda je vseeno voda in zato je pred spustom dobro poznati nekaj osnovih pravil, ki jih upoštevajte med spustom

1. Pred spustom dobro spoznajte reko

Preden se odpravite na reko, jo spoznajte in razmislite kaj vse morate vzeti s seboj; hrano, pijačo, obleko, nujne predmete. Koliko in kaj boste česa vzeli, je odvisno od vremena in časa, ki ga nameravate preživeti »na vodi«. Vse kar boste vzeli s seboj, boste shranili v velike vodotesne sode, ki jih vozite s seboj v čolnu.

2. Mornarji, "rum" raje prihranite za čas po veslanju
Ko veslate, ne konzumirajte alkohola ali katerih drugih drog, saj to upočasni Vaše reflekse in sposobnosti presoje, kar pa je lahko na reki usodno in pogubno. Zato mornarji shranite »rum« za kasneje, ko boste pristali!

3. Prilagajajte se drug drugemu

Kadar potujete s čolni v večji skupini, se skušajte prilagajati eden drugemu. To pomeni, da se vedno skupaj dogovarjate, se počakate (nekateri veslači so bolj izkušeni in vešči, drugi manj), si pomagate v primeru »brodoloma« in skupaj pripravljate tabor (prostor kjer boste prenočili, v primeru, da veslate več dni).  Če ne veslate »kot tim«, pa lahko Vaš izlet postane tudi neprijetno doživetje.

4. Ohranite reko Koplo lepo tudi za naslednji spust
Vzdržujte reko in njene bregove čiste. S seboj imejte črne vreče in počistite za seboj, poberite tudi morebitne smeti, ki so jih pustili drugi (brez skrbi, nekje se jim bo maščevala ta njihova malomarnost).

5. Izračunajte čas, potreben za veslanje

Če veslate predolgo, vas lahko prehiti tema. To sicer ni usodno, tudi pokličete nas lahko kadarkoli, je pa veslanje po temi neprijetno. Izkušeni kanuisti lahko preveslajo od 3 do 5 kilometrov na uro. Začetniki raje računajte na manj preveslanih kilometrov v eni uri !

6. Na  Kolpo se odpravite v zgodnjih urah dneva

Najlepše je veslati v bolj zgodnjih urah dneva, se v času največje pripeke ustaviti nekje na bregu v senci in pomalicati ter nadaljevati v popoldanskih urah.  Če Vaše potovanje traja več dni, vedno »vržete sidro« še pred mrakom, da si tako najdete primeren prostor in postavite šotore ter zakurite ogenj.

7. Ob veslanju naj se vaši otroci zabavajo

Ko veslate z majhnim otrokom, naj se vaš kanu spremeni v malo igralnico.  Kanu naj bo otroku zanimiv in tudi varen. Če lahko drži veslo, mu ga kar dajte v roke (manjše otroško veslo).  Pri potovanju z otrokom računajte na to, da boste potrebovali več časa, da pridete na cilj, saj se boste večkrat ustavite, da bi lahko vaš sonček pil, jedel, raziskoval in se kopal.  Pustite ga, da nabira prodnike in opazuje ribe, ko pa bo pripravljen, Vam bo to sam povedal in takrat boste odveslali naprej. Računajte tudi na to, da boste večino dela oz. veslanja morali opraviti sami, pa če veslate z dveletnikom ali z najstnikom! Zato se sprostite in naj se vam ta dan nikamor ne mudi.

Če boste upoštevali zgornja navodila, boste na željeni cilj prišli »živi«, zdravi, zadovoljni in polni novih doživetij, ki Vam bodo dale polet za nove spopade v življenju, ko se vrnete domov.

Martin Lindič, lastnik podjetja Tine&Co d.o.o. je prvi spust po Kolpi je organiziral z ženo Andrejo že sredi 90. letih prejšnjega stoletja in sodi med pionirje na tem področju. V vseh teh letih si je nabral neprecenljive izkušnje. Za informacije ali spust po Kolpi ga lahko pokličete na  tel. 041 518 536 (Tine) (ali pa pokličete Andrejo na 051 205 159)