Spodnji kanjon reke Kolpe


Tine & Co. d.o.o., podjetje za šport, turizem in rekreacijo

Gorenji Radenci 30
8342 Stari trg/Kolpi

tel. 041 518 536 (Tine),
051 205 159 (Andreja)
tel. (fax) 01 8943 780

Email:info@kolpa-adventures.com


Spodnji kanjon reke Kolpe


(od Starega trga ob Kolpi do Damlja pod Poljansko goro, 187 m.n.v. – 167 m.n.v)

Ta del doline je v svojem prvem delu široka soteska z večinoma nekaj sto metrov širokim dolinskim dnom in nekaj večjimi naselji, kot so: Prelesje, Kot ob Kolpi, Sodevci, Dečina, Gorenji in Dolenji Rdenci.

Na tem delu je povprečni rečni pretok vode 54,8 m3/s; najmanjši je avgusta (23,4 m3/s) in največji novebra (87,6 m3/s).

Kmalu za tem delom se Kolpa spet kanjonsko zožuje, vendar so strmi bregovi pod Špeharji in Dalnjimi njivami ter hribom Sebetihom (475 m) nižji, od 100 m do 200 m visoki in nič več prepadni.

Na desnem hrvaškem bregu stoji pri Severinu na Kupi znani in slikoviti Zrinjski grad; malo naprej na slovenski strani pa se proti severu odpre kraška Suha dolina ali Draga.

Sledi meander okoli hriba Jelenča glava (389 m), zadnjega odrastka Poljanske gore.

Sinji vrh nad Damljem ob koncu spodnjega kanjona Kolpe


Vhod v kanjon se začne z Dolenjo in Gorenjo Žago in bruhalniško jamo Kotnico (vode s kočevske reke), sledijo Lobič, Žlebe, Grgelj in Spodnja Bilpa s slikovitim kraškim obrhom in spodmolnimi jamami pod navpično steno. 

Ob mali razširitvi je vas Laze pri Predgradu s simpatično podružnično cerkvijo sv. Vida, za Lazami pride zožitev in končno pod Starim trgom ob Kolpi spet malo večja razširitev pri vasi Dol, starožitnem cerkvenem in upravnem središču ob državni meji.